Mistä lataamisessa on oikeasti kyse?
Sähköautoja ladataan siellä, missä vietetään aikaa, kuten kotona, työpaikalla tai kauppareissun yhteydessä. Yleisin, käytännöllisin ja
kustannustehokkain latauspaikka on koti, sillä silloin aamulla matka voi alkaa täydellä akulla. Niinpä esimerkiksi taloyhtiöissä latausjärjestelmän tulee mahdollistaa useamman auton samanaikainen lataaminen niin, että virtaa riittää kaikille. Latausratkaisun tulee olla teknisiltä valmiuksiltaan
suunniteltu useamman auton yhtäaikaiseen lataamiseen, mutta lisäksi lataaja pitää pystyä tunnistamaan kulujen kohdentamiseksi latauslaitteen käyttäjälle, aivan kuten polttomoottoriauton tankkaaja maksaa tankkaamastaan polttoaineesta.
Miksi lataaminen puhuttaa juuri nyt?
Tilastokeskuksen mukaan sähköautot lisääntyvät noin tuhannen auton kuukausivauhtia. Maaliskuussa 2021 astui voimaan laki, joka edellyttää taloyhtiöitä rakentamaan isompien remonttien yhteydessä latauspistevalmiuden kaikille autopaikoille. Laki koskee kaikkia taloyhtiöitä, joissa pysäköintipaikkoja on enemmän kuin neljä. Taloyhtiöiden kannalta hyvä hetki latauspisteiden ja latauspistevalmiuden rakentamiselle on juuri nyt.
Mitä tarkoittavat latauspisteet ja latausvalmius?
Latauspiste tarkoittaa paikkaa, esimerkiksi omaa autopaikkaa mihin on asennettu lataamiseen tarkoitettu latauslaite. Latausvalmius on
esimerkiksi koko taloyhtiön parkkihallin kattava tekninen järjestelmä, joka muodostuu kiskoista, kaapeleista ja kuormanhallinnasta. Kokonaiskustannusten ja yhdenvertaisuuden puolesta on usein järkevää hankkia latausvalmius kerralla kaikille kohteen autopaikoille, jolloin jokainen voi halutessaan hankkia latauslaitteen.
Mitä tarkoittaa aikaa ja käyttöä kestävä
latausratkaisu?
Autojen lataaminen ei ole ohimenevä ilmiö, joten sitä varten ei kannata viritellä väliaikaisratkaisuja. Asiat kannattaa hoitaa kerralla kuntoon, ei niiden takia tarvitse tulevaisuudessa öitä valvoa. Jos jokainen latausmahdollisuutta kaipaava osakas toteuttaa jonkinlaisen latausratkaisun omalla vuorollaan, omalla kustannuksellaan ja omalla tyylillään, se saattaa johtaa sähkötekniseen tilanteeseen, jonka kaikkia erilaisia osatekijöitä on vaikea hallita. Selkein ratkaisu on rakentaa kerralla kestävä, kokonaisvaltainen ja yhdenvertainen latausratkaisu. Kun latauslaitteet edustavat alan kovinta kärkeä täyttäen tiukimmatkin kansainväliset sähkö-, laatu- ja turvallisuusstandardit, voi taloyhtiö huoletta luottaa, että sähköauton lataus on myös turvallista.
Latausratkaisun toteuttaminen on kiinteistön kaikkien asuntojen arvoa nostava investointi riippumatta siitä, kuinka moni osakas autoaan lataa. Asiaa voi ajatella vaikka lasten leikkipaikan kannalta. Kaikki eivät laske liukumäkeä, mutta taloyhtiön kustantama leikkipaikka on asuntoa etsivän lapsiperheen näkökulmasta houkutteleva yksityiskohta. Sähköautojen määrä on tasaisesti tuplaantunut viimeisen kahden vuoden aikana ja kasvukäyrän oletetaan jatkuvan jyrkkänä. Sähköautojen yleistyessä latausjärjestelmistä tulee entistä tärkeämpi peruste asunnon ostamiselle tai vuokraamiselle. Latausvalmis on asuntomarkkinoilla kilpailutekijä.
Miten lataamisesta aiheutuvat kulut kohdistetaan niin, että se on järkevää?
Mikäli lataamisesta aiheutuvat kustannukset halutaan kohdistaa, kannattaa valita latauslaite, joka kykenee tunnistamaan lataajan. Tunnistautuminen tapahtuu puhelimen sovelluksen tai RFID-tunnisteen avulla. Näin ei tarvitse maksaa kuin niistä latauksista, mitä itse lataa ja kenenkään ei tarvitse maksaa naapurin latauksista.
Käyttäjä voi seurata lataustapahtumiaan reaaliajassa tai takautuvasti, ja maksut hoituvat automaattiveloituksena maksukortilta. Niinpä kenenkään ei tarvitse ruutupaperin kanssa kiertää lukemassa mittareita tai räknätä kilowattitunteja vastikkeeseen. Lisäksi veloitus tehdään aina kuukausittain kulutuksen mukaan.
Toistaiseksi saa tukea
On erittäin todennäköistä, että lataushanke tulee taloyhtiöissä vastaan hyvinkin pian. Tällä hetkellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA avustaa latauspisteitä rakentavia taloyhtiöitä korvaamalla 35 % toteutuneista kustannuksista. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa latausvalmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Tuen määrä on laskenut tasaisesti joka vuosi, eikä tukea ole luvassa loputtomasti. Mikäli taloyhtiö haluaa hyödyntää ARA:n myöntämää energia-avustusta, kannattaa toimia nopeasti.
Näin hanke etenee Plugit Finlandin kanssa
- Aloitamme hankkeen aina kartoittamalla kyseisen kiinteistön. Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja
eri toteutustavat. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. - Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhtiölle yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma.
- Taloyhtiön päätöksen jälkeen Plugit toimittaa latausratkaisun avaimet käteen -periaatteella.
- Kun latauslaitteet ovat asennettu, Plugit huolehtii latauslaitteiden ylläpidosta.
Ota meihin yhteyttä sivun alareunasta löytyvällä lomakkeella, niin sovitaan aika veloituksettomalle taloyhtiönne kartoitukselle: