Sähköautojen latausjärjestelmä on kokonaisuus, joka sisältää varsinaisen latausaseman lisäksi taustajärjestelmän ja sen tuottaman tiedon.
Plugit Finland tarjoaa sähköautojen latausjärjestelmät kokonaisvaltaisina avaimet käteen -ratkaisuina. Yritysten tarpeisiin soveltuvat älykkäät sähköautojen latausjärjestelmät sisältävät paljon muutakin kuin \”vain\” latauslaitteet.
Sähköautojen latausjärjestelmä koostuu:
- latausasemasta (latauslaitteet, latauslaitteita syöttävä latauskeskus, latauspaikkamerkinnät, -opasteet ja varusteet)
- laitteiden hallintaan soveltuvasta taustajärjestelmästä ja käyttöliittymästä.
Projekti alkaa kiinteistökartoituksesta
Valmiin kiinteistön latausjärjestelmätoimituksen suunnittelu lähtee kartoituksesta. Kartoituksessa selvitetään kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat. Kartoituksen pohjalta PlugIt laatii kustannuslaskelmat kokonaisinvestoinnille.
Latausjärjestelmä kokonaisinvestointina jakautuu tyypillisesti taloteknisiintöihin, maanrakennustöihin sekä latausjärjestelmäinvestointiin.
Latausaseman kokoonpano ja sijainti
Latausasema koostuu alueen latauslaitteista / tolpista sekä niitä syöttävästä latauskeskuksesta. Oikea sijainti latausasemalle valitaan tyypillisesti joko markkinoinnilliseen näkökantaan ja kustannustehokkuuteen perustuen.
PlugItin sähköautojen latausjärjestelmät rakennetaan OCPP-protokollaan (Open Charge Point Protocol) tukeutuvien laitteiden pohjalta. OCPP-protokollaa tukevat laitteet kommunikoivat määrämuotoisesti taustajärjestelmän kanssa. Eri merkkiset OCPP-protokollan mukaiset laitteet on kytkettävissä samaan taustajärjestelmään.
Latausaseman rakentaminen edellyttää sähköistyksen tuomista riittävän lähelle haluttuja latauspaikkoja. Vanhassa kiinteistössä ensimmäinen haaste on tyypillisesti löytää sähkökeskus, jonka kapasiteetti riittää sähköautojen latausaseman syöttökaapelointiin.
Taustajärjestelmä tuo älykkyyden
PlugIt IoT Cloud -taustajärjestelmä toimii laitteen lataus- ja käyttäjätietojen tallennuskeskuksena. Taustajärjestelmän käyttöliittymä on muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaiseksi ja on tarvittaessa integroitavissa omiin tietojärjestelmiin. Taustajärjestelmän ja käyttöliittymän avulla yritys voi yhdistää sähköautojen lataamisen osaksi omaa liiketoimintaansa tai tarvittaessa mahdollistaa sen ulkoisen operoinnin.