Auton yritysleasing on yleinen malli, jossa yritys hankkii auton leasing-yhtiön kautta ja antaa sen työntekijälleen käyttöön niin sanottuna autoetuna, josta työntekijä maksaa veroa auton listahinnan mukaan. Mikäli kyseessä on täysetu, yritys vastaa myös muista kuluista kuten polttoaineista, huolloista ja vakuutuksista.
Kun leasing-auto on sähköauto, auton hankintahintaan liitetään yleensä latauslaite tehokasta ja turvallista kotilataamista varten. Älykkään latauslaitteen ja latausavaimen avulla ladattu energia saadaan laskutettua oikealta taholta. Latausavainta eli tuttavallisemmin tägiä kannattaa ajatella maksukorttina, jolla lataukset maksetaan niin kotikiinteistössä, työpaikalla kuin julkisella latauspisteelläkin.
Maksatus riippuu asumismuodosta
Kun työnantaja tarjoaa työntekijälleen täyden autoedun, on tärkeää, että työntekijän lataama energia osataan laskuttaa ja tilittää oikein. Käytännössähän työntekijä lataa kotonaan autoonsa asumismuodosta riippuen joko itse maksamaansa sähköä tai taloyhtiön kustantamaa sähköä. Kaikissa tapauksissa lataaja tunnistautuu ensin latausavaimella eli tägillä. Maksatuskaava on hieman erilainen eri asumismuodoissa, mutta käytännön kannalta merkityksellistä on tunnistautumisen lisäksi lähinnä se, kuka maksaa sähkölaskun.
Mikäli työsuhdeautoilija asuu omakotitalossa, hän todennäköisesti maksaa itse oman sähkölaskunsa. Lataaja tunnistautuu latauslaitteelle lataustunnisteella, jolloin latauskustannukset osataan tilittää takaisin. Lataaja siis maksaa ladatusta energiasta normaalisti sähkölaskunsa yhteydessä, mutta ladatun energian osuus veloitetaan ensin leasing-yhtiöltä, joka puolestaan laskuttaa autoedun tarjoavaa työnantajaa kuukausierän yhteydessä ja lataajalle hyvitetään vastaava summa kuukausittain.
Maksatuksen onnistumiseksi on tärkeää, että lataaja on ilmoittanut Plugit-lataussovelluksessa sähkönsä hinnan sekä tilinumeron mihin hyvitykset maksetaan.
Taloyhtiössä kaksi mahdollista mallia
Kun leasing-autoa ladataan taloyhtiössä, kaksi asiaa tulee olla tiedossa ennen latauslaitteen asentamista: Kuka maksaa sähkölaskun ja kenelle ladatun energian veloitukset tilitetään?
Taloyhtiön autopaikoilla tilanne on yleensä se, että autojen lämmitystolpat, autokatoksen ulkopistorasiat ja esimerkiksi ulkovalot kuluttavat niin sanottua kiinteistön yhteistä sähköä eli taloyhtiö maksaa sähkölaskun sähkölaitokselle ja perii rahat osakkailta vastikkeina. Näin ollen autopaikalle asennettavaa latauslaitetta ei saada välttämättä liitettyä lataajan asunnon omaan sähkömittariin, vaan autoa ladataan niin sanotusti taloyhtiön piikkiin.
Kun lataaja tunnistautuu latauslaitteelle latausavaimella, taustajärjestelmään kirjautuu automaattisesti tieto siitä kuka lataa ja kuinka paljon. Ladatun energian osuus veloitetaan leasing-yhtiöltä ja tilitetään takaisin taloyhtiölle. Leasing-yhtiö puolestaan veloittaa ladatun energian auton kuukausiveloituksen yhteydessä. Älykkään taustajärjestelmän ansiosta latauskulut saadaan siis kohdistettua sille taholle kenelle ne kuuluvat.
Mikäli latauslaite on saatu kytkettyä asunnon omaan sähkömittariin, maksatus toimii kuten omakotitalossa ja ladatun energian osuus hyvitetään sähkölaskun maksajalle eli työsuhdeautoaan lataavalle asukkaalle.
Leasing-lataus työpaikalla
Kun ladataan työnantajan tai esimerkiksi kauppakeskuksen latauslaitteilla, lataajan vastuulla on tunnistautua laitteelle. Jälleen kerran tunnistautumisavain toimii maksukorttina, jonka ansiosta maksatus menee oikein. Ladatun energian osuus tilitetään aina leasing-yhtiöltä takaisin taholle, joka maksaa sähkölaskun ja leasing-yhtiö veloittaa summan kuukausiveloituksen yhteydessä.
Menikö liian monimutkaiseksi? Ota yhteyttä niin osaamme auttaa: