fbpx

Kotilatauspiste valitaan tapauskohtaisesti

Sähköauton latauspiste valitaan tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeet huomioiden ja kiinteistöön sopivaksi.

Latauspisteen valintaan vaikuttavat muun muassa:

  • ladattava auto (1-, 2- vai 3-vaihelataus)
  • latauspisteen sopivuus kiinteistön olemassa oleviin sähköresursseihin (pääsulakkeiden koko, lämmitysmuoto)
  • latauspisteen sijoituspaikka (ulos vai sisälle)

Kiinteistön sähköresurssit vaikuttavat kotilatauspisteen valintaan

Kiinteästi asennettava sähköauton kotilatauspiste valitaan aina tapauskohtaisesti siten, että se on sopiva sekä autoon että kyseiseen kiinteistöön. Ennen latauspisteen valintaa kartoitetaan suunniteltu asennuspaikka, tuleeko kotilatauspiste ulos säiden armoille vai mahdollisesti katokseen tai autotalliin suojaan. Kiinteistön pääsulakkeiden koko tarkastetaan ja selvitetään onko kiinteistön sähkökeskuksessa vapaita sulakelähtöjä. Latauspiste tarvitsee oman kaapelivedon suoraan pää- tai alakeskukselta. Kotilatauspiste muodostaa aina oman virtapiirinsä, mikä on turvallista, koska tällöin muita sähköjohtoja ei kuormiteta.

Muun muassa Schneider valmistaa erillisiä latauspisteitä, joissa on ominaisuus, joka automaattisesti puolittaa sähköauton latauspisteen käyttämän virran, jos esimerkiksi kiuas napsautetaan päälle. Tämä lisävaruste voi osoittautua hyödylliseksi myös sähkölämmitteisissä taloissa, joissa voi talvella olla pakollista alentaa latausvirtaa. Tällaisia dynaamista kuormanhallintaa sääteleviä laitteita on saatavana asennettavaksi muidenkin merkkisten latausasemien asennusten yhteydessä.

Suurin osa kotilatauspisteistä sisältää vikavirtasuojan henkilösuojaukseen. Vikavirtasuoja suojaa käyttäjää tilanteissa, joissa kaapeli tai latauspistoke olisi jostain syystä vaurioitunut. Vikavirtasuoja on Suomessa pakollinen ja se tulee testata vähintään kaksi kertaa vuodessa. Ellei kotilatauspisteissä ole vikavirtasuojaa, tulee se löytyä kiinteistön puolesta tai se on asennettava erikseen.

Sähköauton kotilatauspiste valitaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeet huomioiden ja kyseiseen kiinteistöön sopivaksi.

Sopivan tehoisen kotilatauspisteen valinta on tärkeää

Ladattava auto vaikuttaa olennaisesti myös kotilatauspisteen valintaan. Auton sisällä olevasta laturista riippuen auto pystyy vastaanottamaan virtaa tietyllä maksimiteholla. Joissain tapauksissa voi olla turhaa hankkia tehokkain ja hintavin kotilatauspiste, jos auto ei pysty vastaanottamaan latauspisteen antamaa täyttä tehoa. Toki tehokkaidenkin kotilatauspisteiden virransyöttöä pystyy asennusvaiheessa säätämään, mutta siinä tapauksessa hieman edullisempi pienempitehoinenkin kotilatauspiste riittäisi. Tulevaisuuttakin kannattaa kuitenkin pohtia kotilatauspistettä valittaessa, sillä kotilatauspisteet ovat pitkäikäisiä. Jos ladattava auto vaihtuukin muutaman vuoden sisällä toiseen malliin, joka vaatiikin tehokkaan latauspisteen, voi olla hyvä hankkia valmiiksi tehokas laite. Kotilatauspisteen tehoa pystyy aina pienentämään, mutta maksimitehoa ei pysty suurentamaan.

Tehokkaimmin energiaa vastaanottavien autojen, kuten Teslan, kanssa on kuitenkin mielekästä ladata tehokkaalla 3-vaiheisella kotilatauspisteellä. Esimerkkiauto Teslan akut ovat myös niin suuret, että tehokkaammalla latauspisteellä akut täyttyvät useita tunteja nopeammin kuin pienemmällä teholla varustetulla latauspisteellä. Muidenkin sähköautojen lataus, kuten Nissan Leafin, kannattaa myös valita teholtaan sopiva kotilatauspiste, jotta akuissa olisi aina virtaa seuraavaa ajoa ajatellen.

Kotilatauspistettä valitessa kannattaa myös huomioida kaapelin pituus, jotta kaapelin yltää vetämään huoletta auton latauspistorasiaan. Esimerkiksi autokatokseen keula edellä ajettaessa on huomioitava, että joissakin autoissa, kuten Mitsubishissä, latauspistorasia on peräosassa kyljessä.

Tarve kotilatausasemalle?

Oletko kiinnostunut kotilatausaseman hankinnasta? Voit saada lisätietoa aiheesta myös kotilataajille tarkoitetulta sivultamme tai lataamalla kotilataajille laatimamme oppaan.

Jos olet jo hieman varmempi latausaseman hankinnasta, niin voit myös täyttää esikartoituslomakkeen, jonka jälkeen olemme sinuun yhteydessä antamiesi tietojen perusteella. Tämä on sinulle täysin MAKSUTONTA.

Rasiamallinen vai kiinteällä kaapelilla varustettu kotilatauspiste?

Kotilatauspisteitä on saatavilla sekä rasiamallisena että kiinteällä latauskaapelilla varustettuna, joissa molemmissa on omat selkeät etunsa. Hintaeroa rasiamallisen ja kaapelimallisen kotilatauspisteen välillä ei juurikaan ole.

Rasiamallista kotilatauspistettä käytetään autokohtaisella erillisellä kaapelilla, mikä mahdollistaa useammankin auton lataamisen vuoroin samalla latauspisteellä. Rasiamallisen kotilatauspisteen omistaja voi vaihtaa autoa eikä hänen kuitenkaan tarvitse vaihtaa uutta latauspistettä.

Kiinteällä kaapelilla varustetut kotilatauspisteet ovat puolestaan osoittautuneet käytettävyydeltään helpommaksi. Kiinteä kaapelisessa latauspisteessä on valmiina tyypin 1 tai tyypin 2 latauskaapeli, jolloin laitteella voidaan ladata vain kyseisen latauspistoketyypin autoja.

Asennettaessa latauspistettä esimerkiksi julkiselle paikalle, mutta vain esimerkiksi tietyn työpaikan henkilökunnan käyttöön, kannattaa valita RFID-tunnistuksella varustettu latauspiste, jotta luvaton käyttö voidaan rajoittaa.

Tyypin 2 kiinteällä kaapelilla varustettu latauspistettä.
Rasiamallista latauspistettä käytetään autokohtaisella erillisellä kaapelilla.

Sähköautojen kotilatausasemien lisävarusteluun kiinnitettävä huomiota

Vikavirtasuojakytkimen (vvsk) tehtävä on suojata latauspisteen käyttäjiä vaarallisilta sähköiskuilta ja estää tulipaloja. Vikavirtasuoja on pakollinen ja sen toiminta tulee testata vähintään kaksi kertaa vuodessa. Vvsk asennetaan tapauskohtaisesti sähkökeskukseen, latauspisteeseen tai laitteen viereen koteloituna. Jotkut latauspisteet, esimerkiksi ABL Sursum, sisältävät valmiiksi vikavirtasuojan.

Energiamittari on hyödyllinen lisävaruste, kun halutaan todentaa auton lataamiseen kulutetun energian määrä. Asunto-osakeyhtiöiden asukkaille asennettuihin kotilatauspisteisiin lähes jokaiseen asennetaan energiamittari, jotta sähkön kulutus voidaan laskuttaa asukkaalta toteutuneen kulutuksen mukaan. Työsuhdeautojen lataamisessa energiamittari on myös toisinaan tarpeellinen. Energiamittari on mielenkiintoinen lisävaruste myös omakotitaloasujalle, sillä sähkön hinnan tietämällä on helppo laskea auton lataamiseen kuluneet eurot ja verrata summaa bensatankilliseen. Olemme myös kirjoittaneet artikkelin ”Mistä sähköauton lataamisen hinta muodostuu?”, jos haluat tietää aiheesta lisää.

Osaan kotilatauspisteitä saa integroituna energiamittarin. Muussa tapauksessa energiamittari voidaan asentaa sähkökaappiin tai koteloida kaapin tai kotilatauspisteen vierelle.

Energiamittari voidaan asentaa koteloon kotilatauspisteen vierelle.

Ylijännitesuoja on hyvä laittaa laiteasennuksiin, jotka ovat ilmalinjasyöttöjen varassa. Se suojaa ylijännitepiikeiltä, esimerkiksi salamaniskuilta. 1-vaiheeseen lataupisteeseen tarvitaan 2 kpl ylijännitesuojia ja 3-vaiheiseen latauspisteeseen 4 kpl.

Joissakin kotilautaspisteiden asennuksissa tarvitaan kaikkia yllämainittuja lisävarusteita. Aina kiinteistön sähkökaapissa ei näille kaikille ole tilaa, jolloin lisävarusteet asennetaan pinta-asennuskoteloon kaapin tai latauspisteen vierelle. Asennuskoteloita on kahta kokoa, toinen on tarkoitettu 1-vaiheiselle ja toinen 3-vaiheiselle latauspisteille, koska ylijännitesuojien määrällinen tarve vaihtelee.

Kiinnitä huomiota kotilatauspisteen valinnassa

Latauspistettä hankittaessa tulisi kiinnittää huomiota kolmeen tärkeään asiaan:

1. Kotilatauspisteen ominaisuudet. Latauspisteen on oltava yhteensopiva auton kanssa, autonvalmistajan hyväksymä ja täyttää tekniset vaatimukset (mm. auton vaatima virran määrä).

2. Latauspaikan sijainti ja käyttöolosuhteet (autotalli, -katos, parkkipaikka, toimisto).

​3. Kotilatauspisteen sopivuus kiinteistön olemassa olevaan sähköverkkoon (varmistetaan lataustapakartoitus).

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.